In de video's worden voorbeelden gegeven van goede communicatie. Ze zijn gebaseerd op echte verhalen van patiënten, die nagespeeld worden door acteurs. Met de online communicatiecursus richt NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) zich op 65-plussers met kanker en hun naasten.

Onderzoeker Janneke Noordman: "Met name oudere patiënten met kanker ervaren barrières in de communicatie met oncologische zorgverleners en hebben behoefte aan ondersteuning. Een gesprek voeren als patiënt met een zorgverlener is namelijk niet altijd makkelijk: er is misschien weinig tijd om een goed gesprek te voeren, de zorgverlener gebruikt te moeilijke woorden, de patiënt ervaart allerlei emoties, waardoor niet alle informatie van de zorgverlener wordt onthouden. Patiënten vergeten bepaalde vragen te stellen of delen niet voldoende informatie met de zorgverlener."

"De training is uniek omdat hij bedoeld is voor patiënten, terwijl de meeste communicatietrainingen zich richten op professionals", vervolgt Janneke Noordman. Navraag van onze redactie leert dat in Vlaanderen inderdaad niet echt soortgelijke initiatieven bestaan voor (oudere) kankerpatiënten. Trefpunt Zelfhulp heeft wel een brochure ontwikkeld, 'Beter praten met je arts. Tips voor een beter gesprek'. Ze geven hierover ook opleidingen in ziekenhuizen.

De training, 'Luistertijd', is voor iedereen beschikbaar. Uw patiënten kunnen ze terugvinden opkanker.nl.

In de video's worden voorbeelden gegeven van goede communicatie. Ze zijn gebaseerd op echte verhalen van patiënten, die nagespeeld worden door acteurs. Met de online communicatiecursus richt NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) zich op 65-plussers met kanker en hun naasten. Onderzoeker Janneke Noordman: "Met name oudere patiënten met kanker ervaren barrières in de communicatie met oncologische zorgverleners en hebben behoefte aan ondersteuning. Een gesprek voeren als patiënt met een zorgverlener is namelijk niet altijd makkelijk: er is misschien weinig tijd om een goed gesprek te voeren, de zorgverlener gebruikt te moeilijke woorden, de patiënt ervaart allerlei emoties, waardoor niet alle informatie van de zorgverlener wordt onthouden. Patiënten vergeten bepaalde vragen te stellen of delen niet voldoende informatie met de zorgverlener." "De training is uniek omdat hij bedoeld is voor patiënten, terwijl de meeste communicatietrainingen zich richten op professionals", vervolgt Janneke Noordman. Navraag van onze redactie leert dat in Vlaanderen inderdaad niet echt soortgelijke initiatieven bestaan voor (oudere) kankerpatiënten. Trefpunt Zelfhulp heeft wel een brochure ontwikkeld, 'Beter praten met je arts. Tips voor een beter gesprek'. Ze geven hierover ook opleidingen in ziekenhuizen.De training, 'Luistertijd', is voor iedereen beschikbaar. Uw patiënten kunnen ze terugvinden opkanker.nl.