"Radioloog zijn schaadt de gezondheid." Moet dat opschrift niet op elke werkplek hangen, al dan niet vergezeld van afschrikwekkende foto's? Want met de ergonomie van ons dagelijks werk is het een en ander mis. De International Ergonomics Association ziet ergonomie als: "...het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te bereiken dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd worden." Ik beken dat ik dit uit de Wikipedia haal, zij het met correctie van enkele taalfouten. De definitie is interessant, want kun je de productiviteit verhogen (doelstelling één) en tegelijk het welzijn van de mensen bevorderen (doelstelling twee)? Of bekijk ik het verkeerd en is welbevinden het middel en productiviteit het doel? En zou dat niet omgekeerd moeten zijn?

Wat er ook van weze, ik zie rondom mij een werkomgeving met weinig aandacht voor doelstelling twee. De meesten van ons zitten de hele dag in een donker hok op hun gat (excusez le mot), zonder een andere vorm van beweging dan het subtiele muizenspel van pols en wijsvinger. Uit een study van Emory University in Atlanta bleek vorig jaar dat radiologen die meer dan zeven uur per dag voor een PACS-station zitten, méér dan hun mobielere collega's bot- en spierklachten hebben. Vrouwen zouden vaker dan mannen lijden aan rugpijn en een zere arm. Ik vraag me af of echografie daar voor iets tussen zit: aan het eind van de werkdag gaat mijn rechterarm soms ook in stiffness mode! Maar goed, dat is een ander verhaal dan het PACS-gebeuren.

Op instigatie van enkele auteurs heeft de industrie staande werkstations ontworpen. Alles is beter dan stilzitten, maar van dat rechtopstaan krijg je dan weer spataders! Fietsend verslaan dan maar? Maar meer bewegen... het kan ook omgekeerd!

Radiologen die meer dan zeven uur per dag voor een PACS-station zitten, hebben méér dan hun mobielere collega's bot- en spierklachten

Op het recente Europese Congres voor Radiologie presenteerde de Franse firma Olea Medical een geïntegreerde radiologiecockpit. Gelegen (!) in een ergonomische stoel die het lichaam perfect ondersteunt, alle instrumenten voor de verslaglegging binnen handbereik, versmelt de astronaut - pardon, de radioloog - geheel met de machines. "Om nooit meer uit te komen", merkte een Belgische 'patient advocate' op, "en al zeker niet om met een patiënt te praten." Ik dacht precies hetzelfde. The Matrix lijkt zo weer een stukje dichterbij.

"Radioloog zijn schaadt de gezondheid." Moet dat opschrift niet op elke werkplek hangen, al dan niet vergezeld van afschrikwekkende foto's? Want met de ergonomie van ons dagelijks werk is het een en ander mis. De International Ergonomics Association ziet ergonomie als: "...het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te bereiken dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd worden." Ik beken dat ik dit uit de Wikipedia haal, zij het met correctie van enkele taalfouten. De definitie is interessant, want kun je de productiviteit verhogen (doelstelling één) en tegelijk het welzijn van de mensen bevorderen (doelstelling twee)? Of bekijk ik het verkeerd en is welbevinden het middel en productiviteit het doel? En zou dat niet omgekeerd moeten zijn?Wat er ook van weze, ik zie rondom mij een werkomgeving met weinig aandacht voor doelstelling twee. De meesten van ons zitten de hele dag in een donker hok op hun gat (excusez le mot), zonder een andere vorm van beweging dan het subtiele muizenspel van pols en wijsvinger. Uit een study van Emory University in Atlanta bleek vorig jaar dat radiologen die meer dan zeven uur per dag voor een PACS-station zitten, méér dan hun mobielere collega's bot- en spierklachten hebben. Vrouwen zouden vaker dan mannen lijden aan rugpijn en een zere arm. Ik vraag me af of echografie daar voor iets tussen zit: aan het eind van de werkdag gaat mijn rechterarm soms ook in stiffness mode! Maar goed, dat is een ander verhaal dan het PACS-gebeuren.Op instigatie van enkele auteurs heeft de industrie staande werkstations ontworpen. Alles is beter dan stilzitten, maar van dat rechtopstaan krijg je dan weer spataders! Fietsend verslaan dan maar? Maar meer bewegen... het kan ook omgekeerd!Op het recente Europese Congres voor Radiologie presenteerde de Franse firma Olea Medical een geïntegreerde radiologiecockpit. Gelegen (!) in een ergonomische stoel die het lichaam perfect ondersteunt, alle instrumenten voor de verslaglegging binnen handbereik, versmelt de astronaut - pardon, de radioloog - geheel met de machines. "Om nooit meer uit te komen", merkte een Belgische 'patient advocate' op, "en al zeker niet om met een patiënt te praten." Ik dacht precies hetzelfde. The Matrix lijkt zo weer een stukje dichterbij.