"Steun Afrika. Bezorg ons documentatie, video's, studies over de evolutie van de oogzorg en de oftalmologie. Of kom onze artsen ter plaatse opleiden en leer zo meteen ook Afrika kennen." Die oproep doet dokter Socrate, geneesheer-directeur van het Mwanganza-oogziekenhuis in Kolwezi tot zijn Belgische collega's.

Het door Licht voor de Wereld gesteunde oogziekenhuis Mwangaza in Kolwezi opende zijn deuren pas in mei 2016. En al is het ziekenhuis nog niet goed gekend toch is de toevloed aan patiënten nu al niet meer te stuiten. Ondanks de schrik voor oogoperaties die er bij de arme en vaak nauwelijks geletterde bevolking goed inzit.

In september vergaderden heel wat oogspecialisten in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Ze legden er de laatste hand aan een 'nationaal strategisch plan voor de oftalmologie'. Dat wordt op 8 december gelanceerd. De NGO Licht voor de Wereld had er een stevige hand in.

Niet alleen in België is oogheelkunde een van de meer lucratieve takken van de geneeskunde. In Congo is dat evengoed zo. Dat merk je, vergeleken met de algemene ziekenhuizen zijn de oogklinieken waar de NGO Licht voor de Wereld projecten steunt, toonbeelden van netheid, organisatie en goed management.