Massale steun voor petitie tegen doodstraf Iraanse arts

06/02/17 om 13:35 - Bijgewerkt op 07/02/17 om 12:04

De artsen van de European Master in Disaster Medicine, een master na masteropleiding in de rampengeneeskunde, zijn een petitie gestart tegen de terdoodveroordeling van hun Iraanse collega, dr. Ahmadreza Djalali. Die wacht in een Iraanse cel op zijn executie, zonder advocaat of enige vorm van proces. "Wij hebben er het gissen naar op welke basis hij in de cel zit", zegt zijn collega Gerlant van Berlaer, zelf arts in het UZ Brussel.

Massale steun voor petitie tegen doodstraf Iraanse arts

© BELGAIMAGE

De petitie loopt als een trein. "Heel wat van de handtekeningen komen uit België", zegt van Berlaer.

De 45-jarige Djalali was onderzoeker aan de CRIMEDIM, een onderzoekscentrum voor spoed- en rampengeneeskunde van de UPO in het Italiaanse Novara. "Ahmadreza keerde in april terug naar Iran en werd in mei opnieuw in Italië verwacht, maar hij daagde niet op", aldus Van Berlaer, die de opleiding samen met Djalali had voltooid.

"Wij probeerden informatie te krijgen, maar werden telkens met een kluitje in het riet gestuurd. Pas twee maanden geleden kregen we de ware toedracht te horen: Ahmadreza zit in de cel en is zonder advocaat of proces ter dood veroordeeld", zegt Van Berlaer, verantwoordelijk kinder- en spoedarts in het UZ Brussel. Aan zijn familie vertelde de overheid dat het onderzoek draaide om een zaak van 'nationale veiligheid'.

Hongerstaking

De arts verbleef in Iran zeven maanden lang in isolatie, zonder recht op een advocaat. Bovendien mocht hij slechts om de twee weken met zijn familie bellen, en amper twee minuten lang. Hij ging al meermaals in hongerstaking tegen zijn gevangenisregime, waardoor zijn gezondheid snel achteruit is gegaan.

"We hebben er het raden naar op welke basis dit gebeurd is. Ahmadreza heeft de Iraans/Zweedse nationaliteit, we werken regelmatig samen met Israëlische collega's, we doen onderzoek naar aardbevingen en kernrampen en dat zorgt misschien voor gevoelige terminologie, maar we hebben geen concrete aanwijzingen", aldus nog Van Berlaer.

Definitief oordeel op 15 februari

De initiatiefnemers van de petitie willen ze vóór 15 februari overmaken aan de Iraanse president Hassan Rohani. Op die datum wordt een definitief oordeel geveld over het lot van de arts.

Naast de petitie, die is doorgestuurd naar de Iraanse ambassade, werd ook Amnesty International ingeschakeld en schaarden een reeks vooraanstaande Iraniërs zich achter de actie.