Jan Karbaat had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in het Nederlandse Barendrecht.

Na de dood van de 89-jarige vruchtbaarheidsarts meldde een wettig kind van hem zich bij de databank.

Het DNA van het kind werd vergeleken met donorkinderen in de databank van Fiom (Nederlandse organisatie die kinderen helpt bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland, beheert daarnaast de DNA-databank die een match bij anoniem donorschap mogelijk maakt).

Uit die test bleek dat Karbaat de donorvader kan zijn van 19 kinderen. Volgens de krant AD zijn minstens drie daarvan geboren na inseminatie met donorzaad in het Zuiderziekenhuis, waar Karbaat 15 jaar lang medisch directeur was tot eind 1979.

In totaal verdenken 22 donorkinderen en hun ouders de Nederlandse arts ervan zelf sperma te hebben 'gedoneerd'.

De kinderen spanden eerder een rechtszaak aan om gebruik te kunnen maken van inbeslaggenomen gebruiksartikelen van de overleden arts, zoals een tandenborstel, scheergerei en steunkousen. Met het verkregen DNA willen ze aantonen of uitsluiten dat Karbaat hen in zijn kliniek zou hebben verwekt door gebruik van zijn eigen zaad.

De resultaten van die test mogen echter pas worden gebruikt als een rechter heeft geoordeeld dat dat is toegestaan. Tot die tijd blijven de DNA-vergelijkingen geheim en onder toezicht van een notaris.

Jan Karbaat had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in het Nederlandse Barendrecht. Na de dood van de 89-jarige vruchtbaarheidsarts meldde een wettig kind van hem zich bij de databank.Het DNA van het kind werd vergeleken met donorkinderen in de databank van Fiom (Nederlandse organisatie die kinderen helpt bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland, beheert daarnaast de DNA-databank die een match bij anoniem donorschap mogelijk maakt). Uit die test bleek dat Karbaat de donorvader kan zijn van 19 kinderen. Volgens de krant AD zijn minstens drie daarvan geboren na inseminatie met donorzaad in het Zuiderziekenhuis, waar Karbaat 15 jaar lang medisch directeur was tot eind 1979.In totaal verdenken 22 donorkinderen en hun ouders de Nederlandse arts ervan zelf sperma te hebben 'gedoneerd'.De kinderen spanden eerder een rechtszaak aan om gebruik te kunnen maken van inbeslaggenomen gebruiksartikelen van de overleden arts, zoals een tandenborstel, scheergerei en steunkousen. Met het verkregen DNA willen ze aantonen of uitsluiten dat Karbaat hen in zijn kliniek zou hebben verwekt door gebruik van zijn eigen zaad.De resultaten van die test mogen echter pas worden gebruikt als een rechter heeft geoordeeld dat dat is toegestaan. Tot die tijd blijven de DNA-vergelijkingen geheim en onder toezicht van een notaris.