Samen met artsen van de KU Leuven ontwikkelde Gijbels een uiterst precieze robot om een medicijn op een veilige manier in verstopte netvliesadertjes te injecteren. De robot voert de operatie niet zelfstandig uit; de chirurg combineert zijn kennis en ervaring met de hoge precisie van het systeem. Andy Gijbels: "De arts en de robot houden het instrument samen vast. De chirurg behoudt de volledige controle over elke beweging die de naald maakt, terwijl de robot de handtrillingen van de chirurg dempt en zijn bewegingen vertraagt. Hierdoor kan de chirurg tienmaal preciezer opereren dan vandaag mogelijk is."

Andy Gijbels
© Andy Gijbels

Oogchirurgen van UZ Leuven hebben de robot en de krachtgevoelige naald intussen preklinisch getest. In 98% van de gevallen kan de injectie op een succesvolle manier uitgevoerd worden. "Daar waar dit zonder technologische hulp zelfs voor de meest getalenteerde chirurg onmogelijk is", zegt Andy Gijbels.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen artsen de komende maanden de eerste patiënten opereren. Zijn de operaties succesvol, dan is de kans groot dat de technologie gecommercialiseerd wordt tegen 2019. Hierdoor krijgen 16 miljoen blinden zicht op een behandeling.

De jury noemde het "een fascinerend onderzoek dat zeer aanschouwelijk en overtuigend werd gepresenteerd door een getalenteerd en gepassioneerd onderzoeker"

Gijbels wist in een presentatie van drie minuten de jury, met onder meer VRT-journaliste Annelies Beck en politicoloog Dave Sinardet (VUB), te overtuigen. De jury noemt het doctoraat "een fascinerend onderzoek dat zeer aanschouwelijk en overtuigend werd gepresenteerd door een getalenteerd en gepassioneerd onderzoeker".

Kankerimmuuntherapie

De tweede prijs was voor Heleen Dewitte, doctor in de farmaceutische & medische wetenschappen (Universiteit Gent & VUB), die in haar doctoraat werkte aan een nieuwe methode voor kankerimmuuntherapie.

Didier Snoeck, phd in de Ingenieurswetenschappen (Universiteit Gent) ontwikkelde voor zijn doctoraatstudie zelfhelend beton en werd daarmee derde.

Met de prijs wil Scriptie vzw pas gedoctoreerde wetenschappers aansporen om hun onderzoek met de wijde wereld te delen.

Samen met artsen van de KU Leuven ontwikkelde Gijbels een uiterst precieze robot om een medicijn op een veilige manier in verstopte netvliesadertjes te injecteren. De robot voert de operatie niet zelfstandig uit; de chirurg combineert zijn kennis en ervaring met de hoge precisie van het systeem. Andy Gijbels: "De arts en de robot houden het instrument samen vast. De chirurg behoudt de volledige controle over elke beweging die de naald maakt, terwijl de robot de handtrillingen van de chirurg dempt en zijn bewegingen vertraagt. Hierdoor kan de chirurg tienmaal preciezer opereren dan vandaag mogelijk is."Oogchirurgen van UZ Leuven hebben de robot en de krachtgevoelige naald intussen preklinisch getest. In 98% van de gevallen kan de injectie op een succesvolle manier uitgevoerd worden. "Daar waar dit zonder technologische hulp zelfs voor de meest getalenteerde chirurg onmogelijk is", zegt Andy Gijbels. Naar alle waarschijnlijkheid zullen artsen de komende maanden de eerste patiënten opereren. Zijn de operaties succesvol, dan is de kans groot dat de technologie gecommercialiseerd wordt tegen 2019. Hierdoor krijgen 16 miljoen blinden zicht op een behandeling.Gijbels wist in een presentatie van drie minuten de jury, met onder meer VRT-journaliste Annelies Beck en politicoloog Dave Sinardet (VUB), te overtuigen. De jury noemt het doctoraat "een fascinerend onderzoek dat zeer aanschouwelijk en overtuigend werd gepresenteerd door een getalenteerd en gepassioneerd onderzoeker". KankerimmuuntherapieDe tweede prijs was voor Heleen Dewitte, doctor in de farmaceutische & medische wetenschappen (Universiteit Gent & VUB), die in haar doctoraat werkte aan een nieuwe methode voor kankerimmuuntherapie.Didier Snoeck, phd in de Ingenieurswetenschappen (Universiteit Gent) ontwikkelde voor zijn doctoraatstudie zelfhelend beton en werd daarmee derde.Met de prijs wil Scriptie vzw pas gedoctoreerde wetenschappers aansporen om hun onderzoek met de wijde wereld te delen.