De plannen van minister De Block en van Cebam leren dat we daar ook bij ons niet al te ver afstaan. 'Disruptief' is tegenwoordig een modewoord maar in dit geval zeker niet overdreven. We staan inderdaad aan de vooravond van een trendbreuk. Wat gisteren vanzelfsprekend leek, is het morgen niet meer. Oude zekerheden staan op de helling.

Conceptueel en theoretisch kan ons dit enkel verheugen. Patiënten bewaken hun eigen gezondheid, zijn 'empowered 'en komen mondig op raadpleging bij hun huisarts. De Nederlandse site - en tot op zekere hoogte ook gezondheidenwetenschap.be - brengt de ideale wereld weer wat dichterbij. Niet enkel voor de patiënten, evenzeer voor de huisartsen. Het beroep revaloriseert immers niet door elke dag verkoudheden te behandelen - met doktersbezoek zeven dagen, zonder arts een week, weet u wel. Meer complexe zorg en minder banaliteiten... Het betekent voor elke arts een uitdaging en een prikkel. Goed geïnformeerde patiënten laten huisartsen ook toe om hun rol als gezondheidscoach beter te spelen.

De Nederlandse website thuisarts.nl licht een klein tipje van de sluier aan onvoorstelbare mogelijkheden op die e-health kan te bieden hebben

Het kan niet anders of er is een keerzijde. Down to earth is er de dagelijkse boterham, liefst met wat beleg. In een systeem van prestatiebetaling zoals het onze zijn banale aandoeningen immers synoniem voor gemakkelijk verdiend geld. Ook al is het slaapverwekkende geneeskunde, het is de realiteit. Dat probleem kan voorkomen worden. Voorwaarde is dan wel dat de overheid zo fair is om gerealiseerde besparingen opnieuw in de huisartsgeneeskunde te injecteren. Een verdere omslag naar een andere financieringswijze is aangewezen.

Helaas, pindakaas. De jongste federale begrotingsronde leert dat de overheid de kar voor het paard durft te spannen. Steevast zoekt de immer nooddruftige staatskas naar centen. Meer zelfzorg en minder banale huisartsgeneeskunde levert geld op. Te vrezen valt dat onze vroede beleidsmakers het manna vlot zullen recupereren.

De plannen van minister De Block en van Cebam leren dat we daar ook bij ons niet al te ver afstaan. 'Disruptief' is tegenwoordig een modewoord maar in dit geval zeker niet overdreven. We staan inderdaad aan de vooravond van een trendbreuk. Wat gisteren vanzelfsprekend leek, is het morgen niet meer. Oude zekerheden staan op de helling. Conceptueel en theoretisch kan ons dit enkel verheugen. Patiënten bewaken hun eigen gezondheid, zijn 'empowered 'en komen mondig op raadpleging bij hun huisarts. De Nederlandse site - en tot op zekere hoogte ook gezondheidenwetenschap.be - brengt de ideale wereld weer wat dichterbij. Niet enkel voor de patiënten, evenzeer voor de huisartsen. Het beroep revaloriseert immers niet door elke dag verkoudheden te behandelen - met doktersbezoek zeven dagen, zonder arts een week, weet u wel. Meer complexe zorg en minder banaliteiten... Het betekent voor elke arts een uitdaging en een prikkel. Goed geïnformeerde patiënten laten huisartsen ook toe om hun rol als gezondheidscoach beter te spelen. Het kan niet anders of er is een keerzijde. Down to earth is er de dagelijkse boterham, liefst met wat beleg. In een systeem van prestatiebetaling zoals het onze zijn banale aandoeningen immers synoniem voor gemakkelijk verdiend geld. Ook al is het slaapverwekkende geneeskunde, het is de realiteit. Dat probleem kan voorkomen worden. Voorwaarde is dan wel dat de overheid zo fair is om gerealiseerde besparingen opnieuw in de huisartsgeneeskunde te injecteren. Een verdere omslag naar een andere financieringswijze is aangewezen. Helaas, pindakaas. De jongste federale begrotingsronde leert dat de overheid de kar voor het paard durft te spannen. Steevast zoekt de immer nooddruftige staatskas naar centen. Meer zelfzorg en minder banale huisartsgeneeskunde levert geld op. Te vrezen valt dat onze vroede beleidsmakers het manna vlot zullen recupereren.