De app is een initiatief van EUFOREA, de non-profit organisatie die de opmars van allergieën en luchtwegaandoeningen een halt wil toeroepen.

De behandeling van de ziekte is niet eenvoudig", zegt prof. Peter Hellings van EUFOREA. 'MySinusitisCoach' moet de patiënt toelaten beter inzicht te krijgen in zijn behandeling en geneesmiddelgebruik.

Euforea
© Euforea

Elke week dient de patiënt zijn symptomen in te geven via een gevalideerde meetmethode, alsook welke medicijnen hij inneemt. "Nadien krijgt de patiënt feedback over de evolutie van zijn aandoening en of hij ze voldoende onder controle heeft", aldus prof. dr. Hellings.

Zo worden de resultaten in duidelijke grafieken gegoten, zodat de patiënt kan zien hoe zijn klachten evolueren over een periode van dagen, maanden of jaren. Een herinneringsfunctie moet de patiënt eraan herinneren zijn klachten te scoren of medicatie in te nemen.

"Als hij dat wil, kunnen de gegevens ook met zijn arts gedeeld worden. Daardoor krijgt die ook een veel beter zicht op de evolutie van zijn patiënt, wat zal leiden tot een meer gepersonaliseerd advies."

Euforea
© Euforea

Via de app kunnen patiënten ook informatie vinden over hun aandoening, diagnose, behandeling of operatie, in de vorm van een reeks vragen en antwoorden.

Data voor wetenschappers

Naast patiënten zullen ook wetenschappers met de app aan de slag kunnen. Op basis van geanonimiseerde gegevens, zullen zij over 'real life' informatie beschikken over de patiëntengroep met chronische sinusitis. Dit moet het wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening en mogelijke therapieën versterken.

Chronische sinusitis komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking in België. Typische symptomen van de aandoening zijn hoofdpijn en verminderde reukzin, maar ook neusverstopping, neusloop en slijmen in de keel. Daarnaast moeten sinusitispatiënten ook vaak hoesten en hebben ze last van kortademigheid.

De app is beschikbaar in het Nederlands en het Engels, voor iOs en Android.

App helpt kiezen uit glucoseverlagende medicatie

In UZ Leuven gebruiken artsen, huisartsen en specialisten sinds kort een app die hen moet helpen het juiste geneesmiddel te kiezen voor patiënten met type 2 diabetes.

"De afgelopen 10 jaar zijn de behandelingsmogelijkheden van type 2 diabetes sterk uitgebreid. Daardoor moeten zorgverleners een keuze maken uit een groot aanbod van verschillende soorten geneesmiddelen. Internationale aanbevelingen houden echter geen rekening met onze terugbetalingscriteria", klinkt het.

De nieuwe app kijkt naar de individuele patiënt, dankzij een slimme filterfunctie die bijvoorbeeld rekening houdt met nierfunctiebeperking en met problemen als een verhoogd risico op hypoglycemie en gewichtstoename. Én naar de terugbetalingscriteria van België.

"De app zal op regelmatige tijdstippen worden geüpdatet in functie van de terugbetalingscriteria of bij veranderingen in het landschap van de behandeling bij type 2 diabetes", aldus prof. Ann Mertens, endocrinoloog UZ Leuven.

De app is een initiatief van EUFOREA, de non-profit organisatie die de opmars van allergieën en luchtwegaandoeningen een halt wil toeroepen. De behandeling van de ziekte is niet eenvoudig", zegt prof. Peter Hellings van EUFOREA. 'MySinusitisCoach' moet de patiënt toelaten beter inzicht te krijgen in zijn behandeling en geneesmiddelgebruik. Elke week dient de patiënt zijn symptomen in te geven via een gevalideerde meetmethode, alsook welke medicijnen hij inneemt. "Nadien krijgt de patiënt feedback over de evolutie van zijn aandoening en of hij ze voldoende onder controle heeft", aldus prof. dr. Hellings. Zo worden de resultaten in duidelijke grafieken gegoten, zodat de patiënt kan zien hoe zijn klachten evolueren over een periode van dagen, maanden of jaren. Een herinneringsfunctie moet de patiënt eraan herinneren zijn klachten te scoren of medicatie in te nemen. "Als hij dat wil, kunnen de gegevens ook met zijn arts gedeeld worden. Daardoor krijgt die ook een veel beter zicht op de evolutie van zijn patiënt, wat zal leiden tot een meer gepersonaliseerd advies."Via de app kunnen patiënten ook informatie vinden over hun aandoening, diagnose, behandeling of operatie, in de vorm van een reeks vragen en antwoorden.Data voor wetenschappersNaast patiënten zullen ook wetenschappers met de app aan de slag kunnen. Op basis van geanonimiseerde gegevens, zullen zij over 'real life' informatie beschikken over de patiëntengroep met chronische sinusitis. Dit moet het wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening en mogelijke therapieën versterken. Chronische sinusitis komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking in België. Typische symptomen van de aandoening zijn hoofdpijn en verminderde reukzin, maar ook neusverstopping, neusloop en slijmen in de keel. Daarnaast moeten sinusitispatiënten ook vaak hoesten en hebben ze last van kortademigheid.De app is beschikbaar in het Nederlands en het Engels, voor iOs en Android.