Ben Van Duppen onderzocht hoe licht inwerkt op materialen die slechts één of enkele atoomlagen dik zijn, waaronder grafeen. Hij vond dat deze materialen lichtgolven zeer sterk kunnen samendrukken en twee lichtbundels met elkaar kunnen laten interageren, iets wat ze in normale omstandigheden niet doen. "Mijn onderzoek kan de basis leggen van een nieuw soort "lichtcomputers" en bijdragen aan het doorgronden van de kwantummechanica."

Daarmee kon hij maandagavond de jury, bestaande uit VRT-CEO Paul Lembrechts, hoogleraar Eva Brems (UGent), VUB-professor Ann Dooms en Jan Hautekiet (Radio 1), overtuigen. De jonge onderzoeker won ook de publieksprijs.

Antibioticaresistentie

De tweede plaats ging naar Bram Van den Bergh, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (KU Leuven), die in zijn doctoraat onderzoek deed naar antibioticumtolerantie. "Ziekmakende bacteriën in een winterslaap omzeilen de werking van antibiotica en zitten een antibioticumkuur simpelweg uit zonder dat ze hiervoor resistent moeten worden. Deze minder gekende vorm van tolerantie evolueerde in ons lab zeer snel naar ongekende hoge niveaus wanneer we bacteriën vaak in contact brachten met antibiotica maar wordt amper bekeken bij therapiefalen in de medische wereld."

Volgens Van den Bergh kunnen bacterieën inventief zijn en kunnen grote evolutionaire veranderingen zeer snel optreden. "Ze zijn voor ons relevanter dan misschien eerst werd gedacht."

Met Doris Vandeputte (VIB- KU Leuven & VUB) ging ook de derde plaats naar een bio-ingenieur. In het kader van het Vlaams Darmflora Project verricht zij onderzoek naar de darmbacteriën bij gezonde mensen. "Om te weten hoe een zieke van een gezonde darmflora verschilt, moet je eerst de normale variatie inschatten. De kennis opgedaan tijdens mijn doctoraat helpt nu studies naar darmziektes door verbeterde studie- opzet en data-analyse. Zo kunnen signalen die wijzen op ziektes nu sneller opgespoord worden."

Met de prijs wil Scriptie vzw het onderzoek van pas gedoctoreerde wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen.

Ben Van Duppen onderzocht hoe licht inwerkt op materialen die slechts één of enkele atoomlagen dik zijn, waaronder grafeen. Hij vond dat deze materialen lichtgolven zeer sterk kunnen samendrukken en twee lichtbundels met elkaar kunnen laten interageren, iets wat ze in normale omstandigheden niet doen. "Mijn onderzoek kan de basis leggen van een nieuw soort "lichtcomputers" en bijdragen aan het doorgronden van de kwantummechanica."Daarmee kon hij maandagavond de jury, bestaande uit VRT-CEO Paul Lembrechts, hoogleraar Eva Brems (UGent), VUB-professor Ann Dooms en Jan Hautekiet (Radio 1), overtuigen. De jonge onderzoeker won ook de publieksprijs.AntibioticaresistentieDe tweede plaats ging naar Bram Van den Bergh, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (KU Leuven), die in zijn doctoraat onderzoek deed naar antibioticumtolerantie. "Ziekmakende bacteriën in een winterslaap omzeilen de werking van antibiotica en zitten een antibioticumkuur simpelweg uit zonder dat ze hiervoor resistent moeten worden. Deze minder gekende vorm van tolerantie evolueerde in ons lab zeer snel naar ongekende hoge niveaus wanneer we bacteriën vaak in contact brachten met antibiotica maar wordt amper bekeken bij therapiefalen in de medische wereld." Volgens Van den Bergh kunnen bacterieën inventief zijn en kunnen grote evolutionaire veranderingen zeer snel optreden. "Ze zijn voor ons relevanter dan misschien eerst werd gedacht." Met Doris Vandeputte (VIB- KU Leuven & VUB) ging ook de derde plaats naar een bio-ingenieur. In het kader van het Vlaams Darmflora Project verricht zij onderzoek naar de darmbacteriën bij gezonde mensen. "Om te weten hoe een zieke van een gezonde darmflora verschilt, moet je eerst de normale variatie inschatten. De kennis opgedaan tijdens mijn doctoraat helpt nu studies naar darmziektes door verbeterde studie- opzet en data-analyse. Zo kunnen signalen die wijzen op ziektes nu sneller opgespoord worden."Met de prijs wil Scriptie vzw het onderzoek van pas gedoctoreerde wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen.