In een zogenaamde 'huisartsen circle' gaan huisartsen dieper in op hun beroep. "Is het leven als huisarts zoals je verwacht had? Haal je er voldoende energie uit? Wat zijn de pijnpunten, waar liggen je ontwikkelingskansen?", legt Annaël uit.

Voor haar masterproef wilde ze een positief verhaal brengen rond zelfzorg en burn-out. Zo luidde een van de aanbevelingen in de KCE-richtlijn over burn-out (uit 2011, nvdr) om het gebrek aan steun van collega's te verhelpen, bijvoorbeeld door een overleggroep te creëren die het sociale weefsel tussen collega's kan versterken. "Er zijn wel Lok-groepen maar de besprekingen binnen dat kader gaan voornamelijk over patiënten; etentjes en recepties zijn natuurlijk altijd een gelegenheid om te praten maar die gesprekken zijn vaak vrijblijvend."

Uit de literatuur blijkt dat intervisiegroepen een meerwaarde kunnen betekenen voor artsen, en op termijn preventief kunnen werken tegen burn-out

Als antwoord op deze leemte, wil Annaël, samen met Doctors4Doctors en in het kader van haar masterproef, intervisiesessies organiseren. "Het is de bedoeling samen te herontdekken waarom we voor het huisartsenberoep kozen, en hoe we die bevlogenheid als kracht kunnen inzetten om met volle goesting aan het werk te blijven. Uit de literatuur blijkt dat intervisiegroepen een meerwaarde kunnen betekenen voor artsen, en op termijn preventief kunnen werken tegen burn-out."

Minder formeel

In Nederland zijn intervisies onder artsen al even ingeburgerd. In Vlaanderen moet het initiatief nog wat groeien. Annaël en haar co-promoter dr. Eric Boydens (oprichter D4D) hebben geen weet van een intervisiegroep in West-Vlaanderen.

Voor haar masterproef is de haio daarom op zoek naar twaalf West-Vlaamse huisartsen die willen deelnemen aan twee huisartsen circles (drie uur per sessie). Ook haio's zijn welkom.

De mix van jongere en oudere generaties kan volgens Annaël stimulerend werken. "Ik heb de indruk dat haio's de dag van vandaag relatief makkelijk over hun praktijkervaringen praten. Het tweewekelijkse seminarie binnen onze opleiding - een soort intervisie met een vaste groep collega-haio's, zeg maar - draagt daar zeker toe bij. We bespreken casussen, maar er is ook een 'moet van mijn hart-ronde', en dat werkt heel drempelverlagend. Ik kan erin komen dat bij artsen die deze seminaries niet gekend hebben, de drang om open en rechtuit te praten minder aanwezig is."

De eerste huisartsen circle vindt plaats op donderdagavond 25 oktober 2018. Na afloop van de tweede sessie later in het najaar is het de bedoeling om de deelnemers persoonlijk uit te nodigen voor een semigestructureerd interview (één uur). Daarin zal de haio peilen naar hoe de artsen de intervisiemomenten beleefd hebben en naar eventuele inzichten.

Twee sessies onder begeleiding van coaches Annemie Celis en Lieve Callewaert, op 25 oktober 2018 van (20u-23u) en 22 november 2018 (20u-23u). Wit-Gele Kruis, Hof ter Weze 21, 8800 Roeselare.

Deelnemen kan mits vrije bijdrage aan Doctors4Doctors vzw (fiscaal aftrekbaar vanaf ?40). Accreditering economie/ethiek aangevraagd.

Info of inschrijvingen: annaelduyckleman@gmail.com.

In een zogenaamde 'huisartsen circle' gaan huisartsen dieper in op hun beroep. "Is het leven als huisarts zoals je verwacht had? Haal je er voldoende energie uit? Wat zijn de pijnpunten, waar liggen je ontwikkelingskansen?", legt Annaël uit. Voor haar masterproef wilde ze een positief verhaal brengen rond zelfzorg en burn-out. Zo luidde een van de aanbevelingen in de KCE-richtlijn over burn-out (uit 2011, nvdr) om het gebrek aan steun van collega's te verhelpen, bijvoorbeeld door een overleggroep te creëren die het sociale weefsel tussen collega's kan versterken. "Er zijn wel Lok-groepen maar de besprekingen binnen dat kader gaan voornamelijk over patiënten; etentjes en recepties zijn natuurlijk altijd een gelegenheid om te praten maar die gesprekken zijn vaak vrijblijvend." Als antwoord op deze leemte, wil Annaël, samen met Doctors4Doctors en in het kader van haar masterproef, intervisiesessies organiseren. "Het is de bedoeling samen te herontdekken waarom we voor het huisartsenberoep kozen, en hoe we die bevlogenheid als kracht kunnen inzetten om met volle goesting aan het werk te blijven. Uit de literatuur blijkt dat intervisiegroepen een meerwaarde kunnen betekenen voor artsen, en op termijn preventief kunnen werken tegen burn-out." In Nederland zijn intervisies onder artsen al even ingeburgerd. In Vlaanderen moet het initiatief nog wat groeien. Annaël en haar co-promoter dr. Eric Boydens (oprichter D4D) hebben geen weet van een intervisiegroep in West-Vlaanderen. Voor haar masterproef is de haio daarom op zoek naar twaalf West-Vlaamse huisartsen die willen deelnemen aan twee huisartsen circles (drie uur per sessie). Ook haio's zijn welkom. De mix van jongere en oudere generaties kan volgens Annaël stimulerend werken. "Ik heb de indruk dat haio's de dag van vandaag relatief makkelijk over hun praktijkervaringen praten. Het tweewekelijkse seminarie binnen onze opleiding - een soort intervisie met een vaste groep collega-haio's, zeg maar - draagt daar zeker toe bij. We bespreken casussen, maar er is ook een 'moet van mijn hart-ronde', en dat werkt heel drempelverlagend. Ik kan erin komen dat bij artsen die deze seminaries niet gekend hebben, de drang om open en rechtuit te praten minder aanwezig is." De eerste huisartsen circle vindt plaats op donderdagavond 25 oktober 2018. Na afloop van de tweede sessie later in het najaar is het de bedoeling om de deelnemers persoonlijk uit te nodigen voor een semigestructureerd interview (één uur). Daarin zal de haio peilen naar hoe de artsen de intervisiemomenten beleefd hebben en naar eventuele inzichten.