Geert Verrijken
Geert Verrijken
Hoofdredacteur Artsenkrant
analyse

03/03/17 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Aberratie

Soms tart de politieke werkelijkheid elke verbeelding. We hebben het over het voornemen om de huisartsenopleiding in te korten. Jarenlang ging iedereen ervan uit dat die opleiding, conform de Europese richtlijnen, van twee naar drie jaar zou gaan. Universiteiten, ICHO, praktijkopleiders en al wie hier van ver of dichtbij bij betrokken is, bereidt dit ook al lange tijd voor.

Plots, minder dan een jaar voor de opstart, neemt minister De Block echter gas terug. Begrijpe wie begrijpen kan. Onze geneeskundeopleidingen staan hoog aangeschreven; dit kan men echter bezwaarlijk verkocht krijgen als een opwaardering van de huisartsgeneeskunde. En altijd opnieuw hebben politici de mond vol over het belang van een kwaliteitsvolle huisartsgeneeskunde en een sterke eerste lijn. Holle woorden, zo blijkt alweer.

Delen

Het inkorten van de huisartsenopleiding is een nieuw hoofdstuk in het grote blunderboek van de overheid

Waarom? De overheid kan 7,5 miljoen beknibbelen. Geld is belangrijk natuurlijk maar kwaliteit, waardering en erkenning zijn dat ook. Dit is een onwaarschijnlijk verkeerd signaal. De besparingen zijn bovendien peanuts vergeleken met het vele geld dat elders in de ziekteverzekering verbrast wordt. Onbegrijpelijk dat men zijn pijlen richt op de huisartsenopleiding. Het idee alleen al... We schrijven dit maar weer bij in het grote blunderboek. Daarin staat al het gebrek aan voorbereiding op de dubbele cohorte, het onvolkomen sociaal statuut voor artsen in opleiding enzoverder enzovoort.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Op bladzijde 29 steekt onze huistekenaar Kim de draak met het ministeriële voornemen om de opleiding in te korten. Een cartoon die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Lees meer over: